|
Sweet Noise Forum
www.sweetnoise.one.pl
|
|
SN & Teraz Rock |
| Autor |
Wiadomość |
longas
|admin|

|
Wysłany: 2007-09-13, 22:36
|
|
 |
| Kicu napisał/a: |
A Teraz Rocku swego czasu denerwowały mnie ciągle artykuły o Metallice. Teraz juz jest ich troche mniej na całe szczęście. No i jest paru innych artystów o których w kółko nawijają. |
to tak samo jak w 'zyciu na goraco' jest cały czas o dodzie, mandarynie i wisniewskim ] |
|
|
|
 |
Amat3uR
Overkill.pl

Wiek: 41 Dołączył: 28 Paź 2004 Posty: 3130 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-09-13, 22:43
|
|
 |
| Też mnie ten podcast zaskoczył. I też go negatywnie odebrałem. Mam nadzieję, że skoro G. zdecydował się na opublikowanie tego, poda więcej przyczyn owego "hejta" na TR, bo to, co dotychczas powiedział, nie wzbudziło mojej aprobaty. Ale może nie wiem wszystkiego. |
_________________ http://www.facebook.com/GajewskiMaciek
[url]http://twitter.com/#!/gajewskimaciej[/url] |
|
|
|
 |
Soul
Wtajemniczony

|
Wysłany: 2007-09-13, 23:51
|
|
 |
Ja też źle to odebrałem. Jakby Glaca się wywyższał. Co z tego, że ma rację nt. płyty? Nie można, moim zdaniem, domagać się czegoś takiego. Mozna podać ofertę i jej cenę, ale trzeba też spokojnie przyjąć odmowę lub ewentualnie przejść do negocjacji. Nie można wymagać, aby wszyscy się zgadzali i mieli takie samo zdanie. Teraz Rock nie musi dostrzegać tego samego, co Glaca. Mogą też zeszmacać się do granic absurdu - to ich wolność!
A Pepe mógłby twierdzić, iż jest tak dobry, że powinien wykonywać partie Zukile na koncertach. Za to Glaca może mieć odmienne zdanie i to jest jego zespół oraz jego decyzja.
Nawet jesli TR chce łapówki, to niby jak to teraz udowodnić? Przez zaufanie do Glacy? To nie jest oficjalny argument.
Poza tym Glaca może mieć świadomość, jakim ważnym dziełem jest Triptic, ale jak tak można mówić? Czy wyobraża sobie ktoś, jak np. Dalajlama mówi, że jest jednym z najmądrzejszych ludzi świata i żąda wywiadu o 20:00 na TVP1, bo inaczej wcale nie będzie się na ich antenie wypowiadał?
Nie wiem, jakich słów użył Glaca w rozmowie z nimi, ale jesli użył takich, jak w swoim blogu, to mnie od razu by zniechęcił do dalszej rozmowy. Uwazam, ze to nie jest dobre podejscie. Brak w nim wspomnianej wczesniej pokory. |
_________________ Duszołap |
|
|
|
 |
westa
Chassis

|
Wysłany: 2007-09-14, 12:40
|
|
 |
Moze i jestem hjena ale jedyne co zrobilem to wybaluszylem oczy. Triptic jest dobra plyta, ciekawa, niecodzienna na Polske z racji gosci, ale nie jest zadnym kamieniem milowym, nie jest krazkiem, przed ktorym jest sie na kolanach. Krazkiem, ktory daje przepustke do uleglosci ze strony wydawcow. Uwazam, tez, ze takich rzeczy nie powinno sie wywlekac na swiatlo dzienne, za duzo w tym wszystkim emocji, bardzo wysokich oczekiwan... Pamietam, ze gadanie o okladce w TR bylo tez przy okazji CLC czy Revolty. Dziwne to wszystko... |
|
|
|
 |
zwierzak
Zły Mod

Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2004 Posty: 5016 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-09-14, 14:01
|
|
 |
| X napisał/a: | | Adam.....sory ale jest jeszcze coś takiego jak obiektywne kryteria. |
Nie ma czegos takiego jesli chodzi o ludzkie odczucia. Kazdy czlowiek patrzy na cos przez pryzmat tego co lubi, co czuje. I nie da sie patrzec obiektywnie. |
_________________ http://ntn.knives.pl/wp-c...n7a-600x200.jpg |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

Wiek: 40 Dołączyła: 14 Lis 2004 Posty: 3529 Skąd: Żary / Wrocław
|
Wysłany: 2007-09-14, 14:07
|
|
 |
| Soul napisał/a: | | A Pepe mógłby twierdzić, iż jest tak dobry, że powinien wykonywać partie Zukile na koncertach. Za to Glaca może mieć odmienne zdanie i to jest jego zespół oraz jego decyzja. |
no i stało się... kolejny fan mojej "tFUrczości"
przykład dobry: jestem mega jedwabisty i musicie mnie brać do składu; muszę walczyć o swoje i o to co dla mnie i mojej radosnej twórczości najlepsze! bierzcie mnie do składu!
cała sytuacja pewnie zostanie nazwana "ostrą walką o uznanie dla swojej wspaniałej twórczości", "domaganiem się tego, co się należy" itd. pięknie... walczmy... ale wg jakichś zasad; zaraz padnie stwierdzenie: trzeba to zmienić, trzeba zrobić to na nowy sposób bo stare układy nigdy nie pozwolą nam się wybić; buehehe...
swoją drogą jak słuchałem kwestii Glacy o układach, to brzmiał jak spot wyborczy PiSiorów... |
_________________ http://mordred-deschain.blogspot.com/
Why can we not be sober? |
|
|
|
 |
Przemek
Nadworny RIPPER

|
Wysłany: 2007-09-14, 14:36
|
|
 |
| zwierzak napisał/a: | | X napisał/a: | | Adam.....sory ale jest jeszcze coś takiego jak obiektywne kryteria. |
Nie ma czegos takiego jesli chodzi o ludzkie odczucia. Kazdy czlowiek patrzy na cos przez pryzmat tego co lubi, co czuje. I nie da sie patrzec obiektywnie. |
e tam. Jeśli ktoś naprawdę chce to może spojrzeć na dane zjawisko obiektywnie. Trzeba tylko odstawić na bok uczucia,czy ograniczyć emocje (co nie jest łatwe) i pomyśleć racjonalnie... zależy od sytuacji |
_________________ www.adventure-zone.info
www.lastfm.pl/user/devCJ
www.youtube.com/user/devcj |
| Ostatnio zmieniony przez Przemek 2007-09-14, 14:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

|
Wysłany: 2007-09-14, 14:43
|
|
 |
| obiektywizm polega na zebraniu kilku opinii i uśrednieniu ich; jeden człowiek może wygłosić tylko i wyłącznie subiektywne uczucia; obiektywny będzie wtedy, kiedy swoją wypowiedź oprze na zdaniach kilku innych osób; |
|
|
|
 |
Hans_Giebenrath
Typowy Średniak

|
Wysłany: 2007-09-14, 14:58 G - Szacun!!!
|
|
 |
Glaca jako artysta robiący od lat bardzo wiele , dla polskiej muzyki rockowej, miał prawo. po wydaniu tak z pewnościa wyjatkowej płyty jak The Triptic, zarządac od TR, by poświecili temu projektowi okładkę, a Ci natomiast mięli prawo odmówić. Więc G rzecz jasna sie wkurzył i miał prawo to wyrazić. Zrobił to co prawda w sposób dość ostry,więc i dość emocjonalny. I niestety z treścią jego komentazy, uwag przepełnionych frustracja nie sposób sie nie zgodzić, ja przynajmniej zgadzam się w 100%tach.
Jestem fanem muzyki rockowej od parunastu lat, zawsze interesowałem tym co sie działo we wszysstkim co z rockiem związane. Śledzę równiez od samego początku dzieje SN.
Ale zaczne od tego, iz wszytsko to co G powiedział o obecnym TR to prawda. Pamietam jakim pismem byli w latach 90tych, w jaki sposób pisali itd. Było to pismo, w których redaktorzy dzielili sie pasją to tej muzyki, było widac ich olbrzymie zaangażowanie jak również odwage, oryginalność, docenianie swierzych brzmień. Pamietam pierwszy wywiad ze SN, pierwszą recenzje respect czy recenzje i artykuły poswiecone chociażby Kobongowi. Dzisiejszy TR jest sami widzicie jaki, absolunie nie jest tym i nie spełnia tej roli co kiedyś, niektórzy redaktorzy pozostali, ale nie reprezentują już tego co kiedyś.
| Soul napisał/a: | | Teraz Rock nie musi dostrzegać tego samego, co Glaca. Mogą też zeszmacać się do granic absurdu - to ich wolność! |
That right, G ma prawo to skomentowac to jest jego wolność. Ma prawo być z tego niezadowolony i wyrazić i cieszy mnie to ,ze w koncu ktos to zrobił to tego tak wielki ,dla mnie artysta jak Glaca. I przyznam ,iz mnie tym nie zaskoczył, bowiem jak juz napisałem wcześniej sledzę jego działania od początku. I zawsze mówił wprost wyrazając nie zadowolenie z podobnych tego typu precedensów. Pamietam jak juz po wydaniu Respect w jednym z rockowych magazynów emitowanych w tvp jakich było wówczas wiele, Glaca wypowiedział sie na temat organizacji ,,odjazdów" i jak zostali potraktowani. Powiedział wtedy, iz wiecej juz tam nie zagrają i tak zrobili. A pózniej jak wiele było podobnych przypadków, kiedy np. odeszli z universalu i jak to ostro komentowal,i czy szczere ostre słowa na festiwalu yach film 2002. Tym razem powiedział szczęra prawdę odnosnie obecnego TR i szacun za to!!!
Teraz jak sobie przypopminam to podobnych przykładów było trochę więcej,ale to juz stare dzieje a dzis Glaca wciąż ten sam czyli krytyczny, niepokorny a co za tym idzie? szczery!
| Pepe napisał/a: | | choc i tak walka wg mnie konczy sie na wydawaniu muzyki |
Tez bym chciał Bracie by tak było, niestety w dzisiejszym swiecie tak nie jest i to jest smutne, ale prawdziwe.
Czy Ty bys stary usłyszał o SN, gdyby nie zagrali na Twoim,,podwórku" Przystanek Woodstock to tez wielka,istotna promocja. |
_________________ Take me away |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

|
Wysłany: 2007-09-14, 15:35
|
|
 |
Hans - promocja to jedno. Ale żądania i wymagania wobec innych to drugie.
Dziś żądajmy dla SN okładki SN, jutro wydania ich biografii w cyklu "Ikony kultury XX wieku", pojutrze każemy telewizjom muzycznym puszczać co godzinę jeden z ich klipów bo to takie wyjątkowe, a za tydzień serwisy informacyjne będą się zaczynały informacją co nowego w obozie SN. Nie widzisz tu lekkiej paranoi?
Pamiętam jeszcze niedawno tyle było o niezależności, chodzeniu pod prąd, nie wciskaniu się tam gdzie nas nie chcą. Nawet Fryderyka można było odmówić (chwała im za to!), a teraz robi się aferę, bo TR nie zgodził się zamieścić SN na okładce.
Może koloryzuję, może przejaskrawiam... nie wiem... jednak ten krok Glacy jest dla mnie kompletnie niezrozumiały. Podobnie jak Hans cenię sobie Glace jako artystę i uważam, że jest jedną z ważniejszych postaci polskiej sceny gitarowej. Jednak nie akceptuję takiej postawy, by wymagać od kogoś czegoś.
Inna sprawa, że racją jest, że warto by przełamać tę "zmowę milczenia" na temat rodzimych dobrych produkcji. Ale może zamiast ładować się w historie typu teraz rock, warto by zacząć rozmawiać o konkurencji dla nich? Przecież G nie jest jedynym człowiekiem któremu to się nie podoba? Może zamiast tracić siły na pieprzenie o okładce tego rock-Bravo, warto przełożyć wysiłki na poszukiwania kogoś, kto chciałby wydać nowe pismo, traktujące o takich właśnie twórcach? Może czas poszerzyć NN? Stworzyć portal, w którym ludzie będą mogli znaleźć interesujące ich informacje? Może z tego portalu powstałaby kiedyś papierowa gazetka? Obecnie NN to tylko mały projekt, o którym wie niewiele osób, mimo iż co nieco się dzieje. Ale skoro promujemy w NN wybranych artystów, to dlaczego nie wspierać całej sceny chociażby właśnie tym, że piszemy i promujemy ten underground? Jeśli taki portal miałby powstać to sam chętnie dołożę ręki do jego tworzenia. Może właśnie to jest taki sygnał, który powinien wywołać, że ktoś usiądzie i pomyśli: może rzeczywiście warto w to zainwestować? Taki sygnał padł na starym forum i już parę dni później był nowy dział: Organizacja Przystanku Ludzi Cienia. Jeśli byłoby wsparcie ze strony Glacy i zachęciłby do współpracy swoich znajomych artystów myślę, że szybko można by zrobić naprawdę fajną stronkę z dużą ilością odwiedzin i tak przełamywać pewne "układy". Krzyk - Głos Wolności działa i ma się dobrze - dlaczego by nie zrobić podobnego portalu, ale wspieranego przez "osobistości" polskiej sceny?
Tu szukajmy możliwości, a nie pierdolmy o tym, co nam się należy. O tym, że Tryptyk jest wyjątkowy nie będzie świadczyła okładka Teraz Rocka. To fani są tego świadectwem. To pozytywne opinie są świadectwem. I takim świadectwem może też być coś, co sprawi, że takie pomijane przez mainstream produkcje, będą znajdowały zainteresowanie w pewnych mediach, przez co trafią do ludzi. |
|
|
|
 |
Hans_Giebenrath
Typowy Średniak

|
Wysłany: 2007-09-14, 15:52
|
|
 |
Podtrzymuje wszystko co napisałem .
A z tymi ,,Ikonami kultury XXw." to jak zwykle mnie rozbawiłeś , masz naprawdę daleko idąca fantazję. Chociaż pociagnałes to tak daleko ,ze mysle ,ze przyczyna moze być Twój obecy gorączkowy stan(dzis Pepe ma opis na gg ,,lekarza..." A sam wiem jaką człowiek ma wtedy wyobraźnię. I to nie peirwszy raz wykazałes się zabawną, pomysłowa fantazją. Myśle ,ze mógłbys z powodzeniem pisać fantastyczne opowiadania.
A co do rozszerzenia NN to rzecz jasna jestem zdecydowanie na tak, sam jak dotąd nie przyłozyłem nic do tego, ale chętnie bym działał w tym kierunku ile bym tylko zdołał. To naprawdę swietna, zdrowa (i myśle ,ze realna) Idea.
Moglibyśmy tez tam przy okazji wrzucać opowiadania Pepe, które skrobnął by bez problemu Był by wówczas powazną konkurencją, dla Sapkowskiego.
To prawda są tez inne metody, ale mimo to podtrzymuje wszystko co napisałem w poprzednim poście. |
_________________ Take me away |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

|
Wysłany: 2007-09-14, 16:06
|
|
 |
Oj gorączki nie mam Hans... ale kaszel mnie okropny męczy... ale już zażywam lekarstwo: 4 żabki czosnku, 2 łyżki miodu i szklanka mleka;
Moja fantazja próbowała już niejednokrotnie znaleźć ujście na papierze, ale narazie kończy się to tylko tym, że powstają jakieś strzępy bądź niedokończone historie i gdzieś zalegają czekając na lepsze czasy ;P
Nie porównuj mnie do Sapka. Nie jestem godzien związać rzemyka jego sandałów.
(Gdyby ktoś mnie kiedyś z nim porównał, to byłaby dla mnie najwspanialsza nagroda. Dla mnie AS jest jest pisarzem idealnym. Niewątpliwy numer jeden. Po prostu mistrz słowa.) |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2007-09-14, 19:14
|
|
 |
No dobra mistrzowie słowa... Wróćmy może do tematu ok?
Moim zdaniem obiektywizm polega na analizie poszczególnych elementów danej produkcji. I dlatego ktoś kto nie wiem jak nienawidzi SN jesli jest obiektywny to powie....,,ok, nie lubię SN, nie moje klimaty ale Painkiller jest zajebiście rozbudowanym utworem, składa się z wielu ciekawych śladów i za to szacunek". To jest właśnie obiektywizm. A nie jakiś średnie zpośród ,podoba mi sie" i ,,nie podoba mi sie".
Zgadzam się z tym co napisał Hans. Od siebie apeluje tylko do ,,hieniątek" o troche empatii. Gość tworzył te płytę przez prawie 4 lata, w niełatwych warunkach. Włożył w to dużo pracy, podejrzewam, że o wiele więcej niż przy powstawaniu ,,typowej" płyty rockowej. Tymczasem traktuje się jego pracę jak zwykłą przeciętną płytę, powstałą w pośpiechu przez pół roku. Kto z nas by sie nie wkur##ł? Glaca jest tylko człowiekiem. Napisał co czuł. Może to nam sie podobać albo nie ale kim by był gdyby napisał ,,luz....nie ma sprawy", podczas gdy czuł to co napisał? To byłaby hipokryzja. I tym samym wychodzi na to, że macie mu za złe, że poczuł się rozgoryczony i szczerze o tym napisał.....no ok. Niech będzie.
Nie pierwszy raz zarzuca się SN narcyzm i nawet na tym forum ten temat został przewałkowany więc w czym problem?
Przyszła mi na myśl jeszcze jedna rzecz.Pamietam jak Nergal skomentował w jednym z wywiadów współpracę z SN. Nie powtórzę słowo w słowo ale sens był taki : ,,Glaca to bardzo fajny gościu...on ma swój świat". Ja również uważam, że G jest lekkim fanatykiem jeśli chodzi o muzę, ale czy nie za to kochamy ten zespół? Czy te wszystkie płyty byłyby takie jakie są gdyby było inaczej? Nie chcę robić z Glacy wariata tylko czlowieka, który bardzo się angażuje ocierając się trochę o fanatyzm (szacunak za to). Więc nic dziwnego, że tak zareagował na decyzję TR. |
|
|
|
 |
Soul
Wtajemniczony

|
Wysłany: 2007-09-14, 20:05
|
|
 |
Ja nie wątpię, że Glaca ma rację co do TR. Nie wątpię też, że nalezala im się okładka. Nie odpowiada mi natomiast sposób wypowiadania się o własnej płycie.
Na pewno można bylo uzyc lepszych sformułowań, bo to wygląda na utratę dystansu (w pewnym stopniu zawsze niezbędnego, aby wlasnie nerwicy nie dostać):
| Cytat: | ...uhonorowac i zaznaczyc wyjatkowosci projektu The Triptic...
...calkowicie pionierskie i bardzo wazne dzialanie na polskiej scenie...
...wymagamy specjalnego potraktowania tego albumu. |
Cenię Glacę za zaangażowanie, ale takie słowa raczej nie mogą spotkać się ze zrozumieniem osób, które się nie zaangazowały (mam na mysli przede wszystkim potencjalnych słuchaczy, którzy raczej poznają SN i z racji tego zawsze patrzą z dystansem). Nie mógłbym zaprzeczyć, ze Triptic to wyjątkowe dzieło na wysokim poziomie i Glaca powinien znać jego wartość, ale to nadal nie brzmi dobrze z jego ust. Jakby za bardzo się nakręcił.
Po głębszym przemyśleniu stwierdziłem, że walka jest zrozumiała z tego powodu:
| Cytat: | | The Triptic to dla artystow w afryce wielki i wazny projekt. |
Metody są jednak nie tak skuteczne, jakby mogły i do wiekszości nie trafią zbyt dobrze.
| Pepe napisał/a: | | jak słuchałem kwestii Glacy o układach, to brzmiał jak spot wyborczy |
Bo teraz ludzie reagują alergicznie nawet na sformułowanie "układ scalony"... ;) |
_________________ Duszołap |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

|
Wysłany: 2007-09-14, 20:25
|
|
 |
Podstawowa różnica między nami jest taka, że ja SN nie kocham. Ja SN bardzo lubię i cenię. Przestałem ich kochać, kiedy zrozumiałem, że infantylne uwielbienie ludzi których nie znam, a przy bliższym kontakcie okazują się nie pozbawieni wad takich jakie mam ja czy Ty, może prowadzić tylko do rozczarowań, takich jak wypowiedź Glacy o której teraz prawimy...
To, że ktoś wkłada w coś dużo pracy nie jest gwarantem sukcesu czy wyznacznikiem jakości. G mógł sobie nad tym siedzieć od podstawówki, ale to nie on ma to ocenić, a otoczenie. Jak widać Ty dałbyś mu roczną prenumerate na okładki wszystkich muzycznych pism za wydanie Tryptyku, a inni nie chcą dać nawet jednej okładki. Życie...
I nie pisz, że miał prawo napisać co czuje. To jasne jak słońce. Wg mnie nie ma prawa ani żadnych podstaw do tego, by na kimkolwiek wymuszać uwielbienie dla Tryptyku. Powtórzę: dla mnie wymuszenie jakiegoś wyróżnienia byłoby potwarzą wymierzona samemu sobie. To byłoby dla mnie nic nie warte. Nie rozumiem dlaczego G tak bardzo chciał być tam, gdzie go nie chcieli. Gdyby to było coś naprawdę ważnego, gdyby ostro walczył o miejsce na woodstockowej scenie czy udział w jakimś projekcie ważnym dla polskiej muzyki to bym chyba rozumiał. Ale miejsce w Teraz Rocku... Sorka, nie kupuję tych historii...
Empatia? W związku z czym? Mam mu współczuć, że pracował 4 lata? Pracował bo chciał zrobić coś dobrego. Robił to dla siebie. Mogę zrozumieć żal z braku docenienia tego, ale nie rozumiem rządań.
A mi kto współczuje, że się zajeżdzam żeby zarobić na życie?
Chyba nie rozumiesz znaczenia pewnych słów...
| Soul napisał/a: | | Ja nie wątpię, że Glaca ma rację co do TR. Nie wątpię też, że nalezala im się okładka. Nie odpowiada mi natomiast sposób wypowiadania się o własnej płycie. |
Czasami brakuje nam słów ku temu, by wyrazić jasno swoje myśli. Czasem trzeba posłużyć się czyimiś słowami. Soul - teraz ja posłużę się Twoimi. Myślę dokładnie tak samo. Dobrze powiedziane o TR, płyta na tyle dobra, że warta wspomnienia na pierwszej stronie. Ale cała reszta to rozczarowanie. |
|
|
|
 |
|
|
| |
|
| |