|
Sweet Noise Forum
www.sweetnoise.one.pl
|
|
SN & Teraz Rock |
| Autor |
Wiadomość |
Przemek
Nadworny RIPPER

|
Wysłany: 2007-09-13, 11:43 SN & Teraz Rock
|
|
 |
No to Kicu,chyba sie nie doczekasz wywiadu w Teraz Rock. Totalnie rozczarowałem się na tym czasopiśmie.... chociaż w całym życiu kupiłem tylko jeden numer, który zresztą zaraz wywaliłem. Całkowita ignorancja i olewanie polskiej muzyki rockowej...
| G na http://noisesession.blogspot.com/ napisał/a: | oto adres pod ktorym umiescilem swoj komentarz w sprawie wywiadu ze Sweet Noise, a raczej jego braku w jedynym rockowym pismie jakim chce byc pismo Teraz Rock.
http://noise-inc.podOmati...T16_59_28-07_00
wywiadu w tym pismie nie przeczytacie z prostego powodu. szefowie tego miesiecznika nie zgodzili sie uhonorowac i zaznaczyc wyjatkowosci projektu The Triptic okladka. tego domagalismy sie dla tej plyty wychodzac z zalozenia ze jest to calkowicie pionierskie i bardzo wazne dzialanie na polskiej scenie muzycznej. tego typu rzeczy sprawiaja ze przesuwaja sie do przodu granice tego co mozna osiagnac w kwestii laczenia kultur, gatunkow muzycznych, ludzi i krajow lezacych od siebie tysiace kilometrow. w zamian proponowalismy bardzo ciekawa rozmowe w tym rowniez z muzykami i producentami z RPA. sprawa spotkala sie z totalnym brakiem zrozumienia naczelnego pisma Teraz Rock. wyglada na to ze projekt Sweet Noise The Triptic to dla Teraz Rocka wydarzenie zbyt malego formatu aby zaslugiwalo na zaszczyt jakim jest okladka . ot nastepna rockowa plytka...
boli mnie to ze najwyrazniej w tym wszystkim nie chodzi w zupelnosci o sztuke. tutaj chodzi o pieniadze, uklady, wyjazdy zagraniczne i listy sprzedazy. mozesz walic glowa w mur, przeniesc Kilimandzaro i nic z tego nie wyniknie jezeli nie jestes w ukladzie. moze gdyby dolozyc do rozmowy bilet w dwie strony do Cape Town...
dla tych ludzi jest cos za cos, a nie cos dla czytelnika i artysty. shame...
The Triptic to dla artystow w afryce wielki i wazny projekt. dla wielu fanow Sweet Noise jedna z naszych najlepszych plyt. to sa powodu dla ktorych wymagamy specjalnego potraktowania tego albumu.
to jest jednak rola dla odwaznych mediow. takich ktore chca cos zmieniac, kreowac i miec otwarte oczy na zycie i sztuke. dla tych ktorzy jedna noga nadal tkwia w PRL'u ta rola jest zbyt trudna. wymaga zmian i rewolucji, a na to malo kto w Polsce ma ochote. lepiej kroczyc bezpieczna droga ktora gwarantuje profity i brak rydzyka.
to nie jest pierwszy raz gdy panowie na gorze zaspali, w swoim samouwielbieniu i zadufaniu przeoczyli cos waznego, wykazali sie brakiem wyobrazni.
roznica jest taka ze tym razem artysta cham zazadal czegos w zamian za towar ktory sprzedaja. gazeta muzyczna sprzedaje sie dlatego ze sa w niej rozmowy z muzykami, lata naszej pracy i ciaglej walki o przetrwanie wiec :
" double talkin' jive get the money from the fucker 'cos i got no more patience. double talkin' liar. no more patience punk. you dig what I'm saying...? "
panie Wislawie jeden z nas odwalil w tym przypadku kompletna wioske.
pytanie kto... |
Już słyszę te komentarze pseudo metali po przesłuchaniu wypowiedzi Glacy... |
_________________ www.adventure-zone.info
www.lastfm.pl/user/devCJ
www.youtube.com/user/devcj |
| Ostatnio zmieniony przez longas 2007-09-15, 16:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Kicu
Ziarno Chaosu

Wiek: 37 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 49 Skąd: Ryki (lubelskie)
|
Wysłany: 2007-09-13, 12:17
|
|
 |
Haha... no ja Teraz Rocka nie kupuje od ponad roku chyba. Albo moze i 2. Stwierdziłem ze sensu nie ma bo wszystko mam w necie A gazete i tak moge przeczytac za free kiedy bede chcial.
No cóż... chyba dał du*y Teraz Rock. Nie rozumiem tylko do końca czego oczekiwał Glaca: 'szefowie tego miesiecznika nie zgodzili sie uhonorowac i zaznaczyc wyjatkowosci projektu The Triptic okladka' O_O Tzn na okładce gazety nie chcieli dać SN? czy co? Swoją drogą obejdzie sie i tak z TR dowiedzielibysmy sie tego samego co z innych gazet bo zapewne zbyt oryginalnych pytań by nie wymyślili |
_________________ kicu.kornzone.pl <--- zbiór moich bootlegów |
|
|
|
 |
longas
|admin|

|
Wysłany: 2007-09-13, 13:22
|
|
 |
dla mnie to troche nie wporzadku wymagac od wydawcy umieszczenia okładki takiej jak sie chce.....
| Cytat: | | tego domagalismy sie dla tej plyty wychodzac z zalozenia ze jest to calkowicie pionierskie i bardzo wazne dzialanie na polskiej scenie muzycznej. |
mozna prosic a nie domagac.....
nic dziwnego ze sie nie zgodzili.... |
|
|
|
 |
Przemek
Nadworny RIPPER

|
Wysłany: 2007-09-13, 13:35
|
|
 |
| Domagać sie nie musi oznaczać dokładnie "macie tak zrobić, bo ja tak chce", poza tym G oferował wywiady z innymi artystami. To chyba wystarczający powód.... Lepsze to niż Kazik,który dla mnie skończył się na płycie live "Występ", całe szczęście, że koncerty jeszcze dobre daje.... |
_________________ www.adventure-zone.info
www.lastfm.pl/user/devCJ
www.youtube.com/user/devcj |
|
|
|
 |
Kicu
Ziarno Chaosu

Wiek: 37 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 49 Skąd: Ryki (lubelskie)
|
Wysłany: 2007-09-13, 13:47
|
|
 |
No cóż... ciekawe czy Teraz Rock jakoś na to odpowie. Chciałbym wiedzieć jak to wygląda z drugiej strony
A Teraz Rocku swego czasu denerwowały mnie ciągle artykuły o Metallice. Teraz juz jest ich troche mniej na całe szczęście. No i jest paru innych artystów o których w kółko nawijają. |
_________________ kicu.kornzone.pl <--- zbiór moich bootlegów |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

Wiek: 40 Dołączyła: 14 Lis 2004 Posty: 3529 Skąd: Żary / Wrocław
|
Wysłany: 2007-09-13, 14:33
|
|
 |
ja jestem hiena, wiec chyba nie zdziwi nikogo moja wypowiedź:
kur*a, jak można "domagać się";
| Cytat: | | tego domagalismy sie dla tej plyty wychodzac z zalozenia ze jest to calkowicie pionierskie i bardzo wazne dzialanie na polskiej scenie muzycznej. |
widocznie nie dla wszystkich to jest takie ważne, żeby władować ich na pierwszą stronę...
dla mnie to wygląda jak prowokacja; to jest nadal Sweet Noise? to ta sama kapela? jak coś takiego czytam to mnie skręca w żołądku...
"za niedługo" każdy będzie się domagał okładki dla swoich płyt...
śmiech na sali
[ Dodano: 2007-09-13, 14:58 ]
[EDIT]
Przesłuchałem jeszcze tej wypowiedzi nagranej w podróży. Zgadzam się z wieloma rzeczami, o których mówi Glaca, np. jakby pominięta śmierć Doca. 100% racji i tu podaję mu rękę mówiąc: masz rację, jestem z Tobą. Kiedy mówił o pięćdziesięciu najważniejszych płytach w polskiej muzyce gitarowej, również uważam, że ma rację i że SN łapie się tam na pewno albumem KW, a może i innymi.
Faktem jest też, że to muzycy dają pożywkę dla takich pism jak Teraz Rock czy MH. Ale wymagać od nich czegoś? to tak jakby PiS domagał się pierwszej strony od Wyborczej, Wprost, Newsweeka, Polityki i Rzeczpospolitej za obniżenie inflacji - jest jakaś zasługa, więc nam się należy... No sorry - w głowach się przewraca.
Dla mnie (gdyby chodziło o moją płytę) ta okładka coś by znaczyły, gdyby to ktoś wyszedł z taką inicjatywą. Sam bym nigdy nie zdecydował się na "wymuszaniu" takiego czy innego układu stron, artykułów czy okładki, bo dla mnie to właśnie jest rzecz sztuczna i wymuszona. Wole być doceniony, niż dostać coś, bo postawiłem ultimatum: albo po mojemu albo wcale.
Nie zawsze takie stawianie sprawy na ostrzu noża jest dobre.
Gdyby TR się zgodził na okładkę dla tryptyku, to czy pojawiłaby się informacja o tym, że taki stan rzeczy zawdzięczamy postawie Glacy, który mówi wóz albo przewóz? Nie sądzę... Żal.
Jeśli taka opinia jak moja jest objawem bycia hieną, kimś niezdolnym do burzenia chorych układów i "niszczenia systemu" - ok, jestem jednym z trybów systemu. Nich tak będzie.
Glaca, zaskakujesz mnie coraz bardziej. Wbrew temu co myślałem Tryptyk zaskoczył mnie pozytywnie, ale to co naokoło to w dużej części rozczarowania. Momentami przestaję wierzyć, że to co tu czytam i słyszę, pada z tych ust, które przez długi czas były dla mnie czymś konkretnym i idącym naprzód.
Może porównanie sytuacji z okładką TR do sytuacji w stylu: zapłacicie mi xxx tys zł to dostaniecie prawa do fotografowania mojego dziecka (jak to już bywało w polskim "szołbiznesie") to krok za daleko, ale zaczynam się zastanawiać, czy nie zmierza to w tą stronę.
Czy tego chciałeś przez te wszystkie lata?
|
_________________ http://mordred-deschain.blogspot.com/
Why can we not be sober? |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2007-09-13, 15:43
|
|
 |
| PePe napisał/a: |
"za niedługo" każdy będzie się domagał okładki dla swoich płyt... |
To niech ,,każdy" zrobi najpierw płytę na takim poziomie jak Triptic.
kur*a, jak można "domagać się";
widocznie nie dla wszystkich to jest takie ważne, żeby władować ich na pierwszą stronę... |
Mówisz tak jakby G nalegał, prosił się na kolanach, szantażował. Dla mnie to wygląda tak. Glaca idąc do TR miał pewne oczekiwania. TR ich nie spełnił więc G im podziękował. Tyle....
Aczkolwiek zgadzam się z tym co ktoś tu napisał ,,czekam na wersję drugiej strony". Również chciałbym poznac co TR ma do powiedzenia. |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

|
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2007-09-13, 15:56
|
|
 |
| Pokora? Wobec kogo? |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

|
Wysłany: 2007-09-13, 16:07
|
|
 |
wobec tego, co Cię otacza...
uznania nie zdobędziesz przez wywalczenie miejsca na okładce; uznanie zdobywasz w tym wypadku przez udaną płytę; z tego co wiemy Tryptyk sprzedaje się dobrze i to jest sukces; a walka o miejsce na okładce takiego "Bravo" dla rockersów nie da Ci nic... wolałbym powalczyć o miejsce w bardziej niezależnych "okolicach" mediów...
choc i tak walka wg mnie konczy sie na wydawaniu muzyki; reszta to juz komercja, a przeciez SN jest od niej dalekie, tak? |
_________________ http://mordred-deschain.blogspot.com/
Why can we not be sober? |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2007-09-13, 16:21
|
|
 |
uznania nie zdobędziesz przez wywalczenie miejsca na okładce; |
To prawda. Ale tu wg mnie nie chodziło o uznanie tylko o jego brak. G po prostu nie poszedł tam gdzie go nie chcieli....(czytaj : potraktowali jak zwykłą, przecietna płytę). Chyba G miał do tego prawo prawda?
| Cytat: | | a walka o miejsce na okładce takiego "Bravo" dla rockersów nie da Ci nic... |
Racja....ale SN nie od dziś promuje się w ,,różnych" mediach i to też w pewnym sensie jest oznaką niezależności (G nie obchodzą komentarze w stylu ,,co robiłeś w mieście kobiet"?)...
| Cytat: | | choc i tak walka wg mnie konczy sie na wydawaniu muzyki; |
Teoretycznie jest tak, że dobra płyta obroni się sama. Ale np. taki Shahid ,,Sumud", moim zdaniem jedna z lepszych płytek wśród młodych kapel a jednak gdzies ją pominieto. w każdym razie myslę, że należało się jej większe uznanie niż to co miało miejsce. (przynajmniej w Polsce). Czyli okazuje się, że marketing tez jest ważny...
| Cytat: | | reszta to juz komercja, a przeciez SN jest od niej dalekie, tak? |
Nie wiem czy daleki.....myslę, że SN trochę się ociera o komercję ale nie w sensie muzycznym tylko w sensie promocji i marketingu....i nie uważam to za coś złego. |
|
|
|
 |
zwierzak
Zły Mod

Wiek: 43 Dołączył: 06 Lis 2004 Posty: 5016 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-09-13, 16:45
|
|
 |
| X napisał/a: |
To prawda. Ale tu wg mnie nie chodziło o uznanie tylko o jego brak. G po prostu nie poszedł tam gdzie go nie chcieli....(czytaj : potraktowali jak zwykłą, przecietna płytę). Chyba G miał do tego prawo prawda?
|
Odniose sie tylko do tego fragmentu. Glaca mial do tego prawo, ale dokladnie takie samo prawo do odmowy dania SN na okladke mial TR. Chcieli wywiadu, ale widocznie na okladke zaplanowali cos innego. Proste. I nie rozumiem rozgoryczenia w tym co Glaca napisal/powiedzial. |
_________________ http://ntn.knives.pl/wp-c...n7a-600x200.jpg |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2007-09-13, 16:51
|
|
 |
| zwierzak napisał/a: |
Odniose sie tylko do tego fragmentu. Glaca mial do tego prawo, ale dokladnie takie samo prawo do odmowy dania SN na okladke mial TR. Chcieli wywiadu, ale widocznie na okladke zaplanowali cos innego. Proste. I nie rozumiem rozgoryczenia w tym co Glaca napisal/powiedzial. |
Ale nikt nie mówi, że TR nie miał takiego prawa. Ma prawo....owszem. Tak samo jak G ma prawo napisać/ powiedzieć co myśli o takiej decyzji. |
|
|
|
 |
Adam
pierwszy człowiek

|
Wysłany: 2007-09-13, 20:24
|
|
 |
| X napisał/a: | | PePe napisał/a: |
"za niedługo" każdy będzie się domagał okładki dla swoich płyt... |
To niech ,,każdy" zrobi najpierw płytę na takim poziomie jak Triptic. |
Widzisz, dla Ciebie to jest na TAKIM poziomie, a dla innych może to być na takim poziomie (z całym szacunkiem dla Tryptyku), rzecz gustu, nie można nikogo zmuszać do fanfar, okrzyków i oklasków tylko z tego powodu, że dla nas to coś wiele znaczy - gusta i guściki, kolejny raz przewijający się motyw na tym forum. Moim zdaniem trochę wymuszona ideologia do całego zajścia, trzeba by nam poznać stanowisko drugiej strony |
_________________ http://www.lastfm.pl/user/noxadam/ |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2007-09-13, 22:34
|
|
 |
| Adam.....sory ale jest jeszcze coś takiego jak obiektywne kryteria. Na dowód tego mogę powiedzieć, że jest wielu artystów, których twórczość mnie osobiście sie nie podoba ale potrafię obiektywnie docenić ich wielkość i kreatywność i oddać im głęboki szacunek. Chodzi mi tu m.in. o legendy Jazzu. Nie moja bajka, nie moje klimaty....ale respect dla nich, bo to wielcy muzycy. Dlaczego? Bo obiektywnymi kryteriami można stwierdzić czy coś jest na poziomie czy nie. Chociażby duża ilość ciekawych śladów na Triptic jest godna podziwu (nawet jesli ktoś nie lubi SN) i jest ich nieporównywalnie więcej od większość rockowych kapel, które ograniczają się tylko do perksuji, basu, gitary i wokalu. I już mamy kryterium o nazwie ,,kreatywność". To tylko jeden przykład. Nie odmawiam tamtym kapelom wielkości, bo może mają małą kreatywnośc ale większy przekaz emocjonalny (podobnie jak początki SN). Krótko mówiąc....wydaje mi się, że powinnno się docenić Tritpic chociażby ze względu na obiektywne kryteria niezależnie od tego czy ktoś lubi SN czy nie. |
|
|
|
 |
|
|
| |
|
| |