|
Sweet Noise Forum
www.sweetnoise.one.pl
|
|
Black Glass feat. Glaca |
| Autor |
Wiadomość |
X
Madman

|
Wysłany: 2011-04-09, 22:29
|
|
 |
| stormbringer napisał/a: | | tak, zgadzam się z Tobą Madman |
heh, zdemaskowali iksa.
| Cytat: | na długie, spokojne wieczory. zarzucam ten materiał co jakiś czas i przyznam, że pozwala polatać trochę...kawałek z Glacą jest pojechany, mroczny choć trudno uznać cały materiał za lajtowy . dziwi mnie w sumie trochę fakt, że o takich rzeczach jest w sumie cicho, ale z drugiej strony może to i nawet lepiej |
w sumie powinienem chyba trzasnąć tu jakąś wielką recenzję skoro jako jedyny przesłuchałem cały materiał ale szczerze mówiąc raz że nie znam się na takiej muzyce, żeby sprawiedliwie ocenić cudzą pracę, mogę jedynie napisać o swoich odczuciach a dwa że od jakiegoś czasu mocno irytuje mnie wszechobecne zjawisko internetowych ,,znaffców" - każdy w teorii się zna na wszystkim tylko jakoś nikt tej wiedzy nie wprowadza w praktykę (jutro np. spodziewajcie się zalewu internetowych znawców z dziedziny lotnictwa i katastrof ) więc sam też nie będę klepał tu jakiś pseudointelektualnych wywodów.
co ja mogę napisać.... płyta trudna ale ma coś w sobie. towarzyszyła mi już w dwóch nastrojowych wieczorach gdzie pracowałem sobie nad różnymi rzeczami i spełniła swoją rolę. to nie jest muza którą zapodam sobie idąc na miasto, czy sprzątając chałupę ale właśnie na specyficzne wieczory gdzie można z tym albumem zostać sam na sam. ja zawsze będę jarał się ,,dużymi" rzeczami vide Tryptyk ale taki minimal od czasu do czasu może okazać się całkiem fajnym skokiem w bok.
P.S. ,,znaffcy" z empiku we Wrocławiu dali tą płytę na półkę ,,metal ciężkie brzmienia", prawdopodobnie zmyliła ich okładka. |
_________________ https://www.facebook.com/madman.project |
|
|
|
 |
Małgosia
Pacjentka doktora Dżi.

Wiek: 37 Dołączyła: 17 Lip 2006 Posty: 3534 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2011-04-09, 23:04
|
|
 |
X, czy cała płyta jest utrzymana w takiej konwencji?
Czy jeśli ten cały schizofreniczny mrok kawałka z Glacą bardzo mi przypadł do gustu to jest szansa, że spodoba mi się cała płyta?
Bo chyba się zdecyduję. |
_________________ www.facebook.com/gosiaczek8807
www.lastfm.pl/user/gosiaczek8807 |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2011-04-10, 01:31
|
|
 |
Gosia, nie bardzo wiem co mam Ci odpowiedzieć. odnoszę wrażenie, że utwór z Glacą jest najbardziej schizolski, reszta utworów mnie trochę zaskoczyła, jedne na plus (np. w którymś utworze z dysku2 jest piękny wokal w stylu barwy Anji Orthodox) drugie na minus ( z różnych powodów) w ostatecznym rozrachunku jestem zdania, że inaczej sobie tą płytę wyobrażałem po przesłuchaniu singla ale i tak jest w niej to o co mi chodziło, tzn mnóstwo fajnego malarstwa dźwiękami na spokojne wieczory.
myślę, że Mirrorman jest klasycznym przykładem człowieka który zrobił dziwną płytę z konkretnymi założeniami których mało kto poza nim jest świadomy, bo są na maxa pokręcone i skomplikowane dla kogoś o innej wrażliwości. inaczej mówiąc : masz wrażenie, że nic tam nie jest przypadkowe, że wszystko ma jakiś plan i sens ale za cholerę nie wiesz jaki ani ,,co artysta miał na myśli". przynajmniej ja tak to odbieram. |
|
|
|
 |
Małgosia
Pacjentka doktora Dżi.

Wiek: 37 Dołączyła: 17 Lip 2006 Posty: 3534 Skąd: Bydgoszcz
|
|
|
|
 |
stormbringer
Ziarno Chaosu

|
Wysłany: 2011-04-10, 15:36
|
|
 |
Madman, co do przesłuchania płyty to jest nas dwóch
Trudno się z Tobą nie zgodzić jeśli chodzi o jak to ładnie ująłeś 'malarstwo dźwiękami' - faktycznie, na tych dwóch płytach znalazło się tyle pojechanych, dziwnych brzmień, że spokojnie można nimi obdarować kilka płyt z gatunku. Zreszta same konstrukcje utworów wymykają się jakiejkolwiek szufladce - ja mam wrażenie jakbym z pierwszym utworem ruszył w podróż, ale nie pytał dokąd ani z kim. Po co to chyba można się domyślić z tekstów (fajny patent na opublikowanie swoją drogą). Ja poza cięzkim graniem słucham bardzo dużo różnorodnej muzy i od zawsze byłem otwarty na takie tripowe granie. Moim zdaniem płyta ma klimat jakiego dawno nie słyszałem na polskich produkcjach. Tak jak pisałeś, wieczorem można z tym po prostu odlecieć. Kiedy pierwszy raz przeczytałem 'hipnotyczny kawałek' to pomyślałem, że marketingowa ściema...dzisiaj wszyscy tak piszą, ale po wysłuchaniu tych dwóch płyt muszę pochylić czoła, ten materiał jest otalnie hipnotyczny. Zgadzam się tez z Tobą, że Mirrorman pojechał własnym torem, ale mimo wszystko zostawi za sobą dużo wskazówek jak podążać przez te dźwięki. No nie wiem, ja osobiście bardzo ucieszyłem się widząc kawałek z Glacą i myślę, że tak jak pisałeś, tam nic nie jest przypadkowe - łącznie z faktem, że mirrorman napisał ten kawałek pod Glace właśnie po to by ten mógł pokazać się w taki a nie inny sposób.
@Małgosia: kawałek z Glaca jedyny w swoim rodzaju, ale wszystkie utwory łączy jedno: mroczny, duszny klimat. Nie da się lubić wszystkiego, zatem wśród 36 numerów znajdziesz takie, które bardziej lub mniej Ci przypadną do gustu, ale myslę, że nie będziesz się nudzić...jazda jest konkretna. BTW: na blackglass.pl możesz odsłuchać fragmenty utworów z tej płyty, już tam usłyszysz, że lot jest konkretny.
| Cytat: | | Cytat: | | tak, zgadzam się z Tobą Madman |
heh, zdemaskowali iksa. |
no masz napisane Madman na profilu to co tu demaskowac? :) |
| Ostatnio zmieniony przez longas 2011-04-10, 18:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2011-04-11, 06:23
|
|
 |
| stormbringer napisał/a: |
no masz napisane Madman na profilu to co tu demaskowac? :) |
napiszesz kilkaset postów to też bedziesz miał ,,madmana" w profilu, to standardowa opcja na forum Longasa. a ponieważ praktycznie nikt z zewnątrz nie ma prawa mieć takich skojarzeń, zakładam mr. Stormbringer, że mieliśmy okazję wymienić parę maili jeszcze przed Twoją rejestracją tutaj. jeśli tak to cieszę się, że dołączyłeś do naszego ,,elitarnego" grona.
co do tematu - ciekaw jestem czy Glaca jest autorem recytowanego przez siebie tekstu. jeśli nie, to chyba byłaby to pierwsza taka sytuacja w jego karierze (coverów nie liczę). |
|
|
|
 |
stormbringer
Ziarno Chaosu

|
Wysłany: 2011-04-11, 07:57
|
|
 |
Hm, nie do końca kumam?
My pisaliśmy do siebie maile? Kurcze, poczułem się jak w filmie :) - nie rozumiem do końca o co biega
Jeśli Cię uraziłem z tym Madmanem to sorry, patrzę na profil i widzę 'Madman' to napisałem a teraz dopiero widzę o co chodzi, że ja to niby Piękny Roman Ok' teraz już czaję o co chodzi z tymi tytułami.
Ja tu nowy, proszę o taryfę ulgową - ktoś nawet wczoraj przeklejał mi mój post bo rozbiłem na 3 :)
Co do pytania to ja tylko dokopałem się do tego: www.blackglass.pl/hr i tam w tekstach jest napisane, że słowa napisał Mirrorman - i masz rację, to chyba pierwszy tego typu przypadek choć głowy nie dam sobie obciąć. |
|
|
|
 |
X
Madman

|
Wysłany: 2011-04-11, 08:23
|
|
 |
Stormbringer - wszystko jest ok, nikogo nie uraziłeś - luzik, może Cię po prostu z kimś pomyliłem, a może nie - mniejsza o to. |
|
|
|
 |
stormbringer
Ziarno Chaosu

|
Wysłany: 2011-04-11, 14:13
|
|
 |
X, dzięki. Jak to kiedyś było w filmie powiedziane: 'I can be Bob' , ale wolałbym pozostać sobą, mimo wszystko
A wracając do tego co napisałeś - czy rzeczywiście było tak, że Glaca wszystkie teksty napisał sam?
Poczytałem sobie te teksty z Black Glass i są generalnie mocno abstrakcyjne podczas gdy ten z Glacą w miarę konkretny, no ale stoi jak wół, że nie on jest autorem.
A tak w ogole, czy to jest oficjalne forum Sweet Noise?
I pytanie do Pepe - pisałeś kiedyś coś o obcinaniu komentarzy - to tu na forum? Pytam, ponieważ ktoś przestawił mi moje 3 posty :) Nie mówię, że źle, ale nie wiedziałem, że tak można |
|
|
|
 |
longas
|admin|

|
Wysłany: 2011-04-11, 19:49
|
|
 |
| stormbringer napisał/a: |
A tak w ogole, czy to jest oficjalne forum Sweet Noise? |
nie, fanowskie |
|
|
|
 |
PePe
..PiPa..

Wiek: 40 Dołączyła: 14 Lis 2004 Posty: 3529 Skąd: Żary / Wrocław
|
Wysłany: 2011-04-11, 21:49
|
|
 |
tutaj też posty przestawiają? no nie... ruska mafia jest "fszendzie"
na oficjalnym forum, lata świetlne temu, była cenzura zanim wszystko pieprzło; dlatego teraz piszemy na nieoficjalnym, gdzie co najwyżej longas może Ci zrobić psotę w wiadomości, albo lolek ustawi Ci rangę PiPa;
jak mi
(a kiedyś byłem dumnym "Polisz Zukile" ) |
_________________ http://mordred-deschain.blogspot.com/
Why can we not be sober? |
|
|
|
 |
Groszek
Ziarno Chaosu

|
Wysłany: 2011-04-12, 01:12