Sweet Noise Forum Strona Główna Sweet Noise Forum
www.sweetnoise.one.pl

BaneryBanery  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: longas
2019-12-18, 00:42
Trasa Respect Tour 2019
Autor Wiadomość
Marcin 
Piękny Roman

Wysłany: 2019-12-09, 22:40   Trasa Respect Tour 2019
Po pierwsze to dzień dobry. Jestem nowy na forum. Chciałbym się przywitać i mam nadzieję, że nie będzie to jedyny mój post na tym forum.

Ale do rzeczy.

Bardzo cieszę się, że doczekałem trasy Sweet Noise w tym roku. Miałem niekłamaną przyjemność być na koncercie zespołu pierwszy raz w życiu. Byłem tak zainteresowany, że odpuściłem pójście w młyn i chłonąłem i oglądałem wszystko jak neofita.

Nie wiem czy to forum jest tylko podwórkiem dla ludzi będących fanami i sympatykami zespołu czy też Glaca czytuje wpisy od czasu do czasu. Nie ukrywam, że na to drugie bardzo liczę, ponieważ zależy mi na wyrażeniu pewnych opinii. Z góry przepraszam za przydługi wstęp. Teraz uważam go za ważny.

Przyznam, że nie od początku byłem pozytywnie nastawiony do muzyki Sweet Noise. Kiedy ukazała się płyta Koniec Wieku byłem młodzikiem. Grało, było niezłe, ale gdzie indziej szukałem emocji. Potem pojawiła się płyta Czas Ludzi Cienia, którą będąc tylko nieco starszym, ale już bardziej osłuchanym szczawiem, uznałem za znakomitą, wyprzedzającą swoje czasy. Z niedowierzaniem słuchałem na żywo relacji z przystanku Woodstock. To było coś na co polscy słuchacze nie byli gotowi. Tak myślę do tej pory. Później rozeszły się moje drogi z ostrzejszą muzyką, ale ów album wracał do mojego odtwarzacza. Lub przynajmniej rzucał wyzwanie z półki.

Dlatego kiedy przeczytałem o trasie planowanej na listopad i grudzień, byłem bardzo pozytywnie nastawiony. Czytając doniesienia prasowe nie znałem płyty Respect - zapoznałem się z nią dopiero później. Nie ukrywam, że liczyłem na jakiś wielki gest ze strony... Właśnie nie wiem kogo? Słuchaczy? Melomanów? Ludzi takich jak ja? Funkcjonujących niby w stadzie, ale brzydzących się tym co spotykam na co dzień? Ludzi, którzy oddają na śmietnik telewizory, nie naprawiają zepsutego radia i szukających muzyki nie na stronach popularnych sklepów tylko na oślep w sieci lub od innych pasjonatów.

Takiego gwałtownego wyrazu radości nie było. (I żeby nie było - nie oddaję Glacy bałwochwalczych pokłonów. Zgadzam się z wieloma sprawami, o których opowiadał w ostatnich wywiadach, ale nie znam gościa - nie wiem czy byśmy się prywatnie polubili.) Co zwróciło moją uwagę to wyrzygiwanie przeróżnych komentarzy pod prasowymi doniesieniami na temat trasy czy sprawy alimentów Glacy.

Glaca, nie wiem czy to przeczytasz. Mam nadzieję, że tak. Bardzo dobrze, ze wracasz ze Magikiem i Sweet Noise na polską scenę. Stanowczo za długo Was tu nie było! Potrzebujemy kogoś, kto nie boi się bezkompromisowo powiedzieć tego, co myśli.

Jest nas wielu, którzy myślą, że to co dzieje się wokół Twojego solowego powrotu jak i powrotu Sweet Noise, to szambo! Banda pielęgnujących swoje fobie i tchórzostwo szczurów rzyga żółcią próbując Was zdyskredytować i ośmieszyć. Czytałem wszystkie komentarze pod tymi artykułami i wywiadami jakie miałem czas przejrzeć od a do z. Brzydzę się takimi zachowaniami, a dla ludzi robiących takie rzeczy Wam (czy komukolwiek innemu), mam najwyższą wzgardę. Dla Ciebie mam za to ogromny szacunek. Z zimną konsekwencją odpowiadasz na te same zaczepki i zarzuty, kiedy ja marzyłbym wówczas o zwykłym mordobiciu. Twojego życia osobistego, alimentów nie komentuję - wierzę w Twoje poczucie własnego honoru i pluję na brukowe obrzucanie błotem.

Czego życzę sobie jako słuchaczowi i sympatykowi, a Tobie jako muzykowi - na pohybel wszystkim wydajcie ze Sweet Noise nowy album. Tegoroczną trasę uczyńcie wstępem do wielkich koncertów w nadchodzącym roku. Wróćcie na Woodstock (Polandrock) i pokażcie, że od Waszego ostatniego tam koncertu niewiele się zmieniło - że wciąż wyprzedzacie resztę wykonawców o dekadę! I brzmieniem i treścią.

Odpowiedz do tematu