Sweet Noise Forum
www.sweetnoise.one.pl

Sweet Noise - Klip do "Sympathy For The Devil part 666"

X - 2007-07-18, 12:37

Cytat:
Witamy

Teledysk do utworu "Sympathy For The Devil part 666" znalazł sie na
playliście MTV. Premierowe odtworzenie m.in. dziś po godz. 14.00.

Ten klip jest trochę innym spojrzeniem na nową drogę Sweet Noise,
przejściem do nowego, nieznanego, pożegnaniem przeszłości, spojrzeniem na
wstydliwą rzeczywistość dzisiejszego świata...
Każdy będzie mógł odnajdywać w nim swoje własne interpretacje.

Obraz powstał dzięki Mikołajowi Góreckiemu, reżyserowi i operatorowi
obrazu, który także we współpracy z Michałem Sablińskim, czołowym twórcy
filmów reklamowych w Polsce, zmontował to dzieło. Za scenariusz
odpowiadają Miki i Glaca, którzy spełniali swoją wizję w czasie podróży do
RPA. Postprodukcją zajęła sie firma Lightcraft. Dziękujemy.

Sweet Noise pracuje w tej chwili już nad kolejnym teledyskiem, który
pojawić powinien sie na jesieni.
Nadmieniamy, że kończy sie też praca nad grafiką do albumu i już jutro
płyta w dwóch formatach rusza do produkcji.

Pozdrawiamy serdecznie
SN i NC crew

Przemek - 2007-07-18, 15:07

Czytałem jedną wypowiedź o nowym klipie... pełna euforii to ona nie była :|
Małgosia - 2007-07-18, 15:11

Dlaczego oni wysyłali to powiadomienie dopiero dzisiaj? :(
Przychodzę do domu, wchodzę na forum, czytam, patrzę na zegarek: 14.14 :|
Tak bym sobie obejrzala
Przemek, na komentarze nawet nie patrz, wiesz jak ludzie w necie się wypowiadają, olać to, trzeba samemu zobaczyć!

Przemek - 2007-07-18, 15:13

...no wiem, ale jak nikt z forum nie zamierza nawet jednego obrazka wrzucić, to trzeba czymś zaspokoić głód :>
X - 2007-07-18, 15:17

No i sobie obejrzałem teledysk!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Kur##a mać!!!
O 13 50 gołąb przypier###ił w słup i cały blok nie miał prądu. :evil: :evil:
Włączyli przed chwilą......czy ktoś wie kiedy powtórka lub czy nie ma go w necie czasami? Zamierzam sam poszukać ale każda informacja sie przyda.

Małgosia - 2007-07-18, 16:15

X napisał/a:
O 13 50 gołąb przypier###ił w słup i cały blok nie miał prądu. :evil: :evil:

:lol: Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać!
Wiem że Cię to nie pocieszy, ale jak na razie to nikt z nas teledysku nie widział :|

longas - 2007-07-18, 16:25

bo nikt nie ma mtv :] ]]
Ks.SAPER - 2007-07-18, 18:23

Ja widziałem.... Pojawił sie gdzieś 14:20 i w sumie to... Klipy do JTD albo DMKJN bawią mnie do dziś a ten raczej do nich nie bedzie należał. Po tym jak zobaczyłem teledysk DMKJN zaśliniłem podłoge czego dzisiaj nie zrobiłem w oczekiwaniu na.... no właśnie...???

Kimatyczny...

Małgosia - 2007-07-18, 18:28

Suuuper... :| Ja około 14.20 wyłączyłam Tv, no nic, będę czekała aż znowu puszczą, przecież na jednym razie nie może się skończyć...
Ale tak swoją drogą to dużo nie napisałeś :)

X - 2007-07-18, 18:48

Właśnie.....może więcej szczegółów? Co Ci sie nie podobało konkretnie? :]
longas - 2007-07-18, 19:02

dobra bez jaj.........niech ktos zgra klip z tv na kompa
Momus - 2007-07-18, 19:21

ja nie posiadam MTV i podpisuje się pod ideą longasa :> szybko kurna! ;)
King_Kschychooo - 2007-07-18, 20:03

wpisuje sie na liste zaproponowana przez Longasa. tez nie mam MTV a na pewno nie polskie a tu to czy ja wiem czy zobaczylbym?
Hans_Giebenrath - 2007-07-18, 22:54

Ks.Saper napisał/a:
Po tym jak zobaczyłem teledysk DMKJN zaśliniłem podłoge

Dziekuję Bracie,bo ja własnie wtym teledysku brałem udział. :D To miło,ze miedzy innymi moje zaangazowanie wywołało w tobie takie somatyczne reakcje :lol:

Oczywiście równiez dopisuje sie do listy Longasa.
Choć własciwie czas cholernie zapieprza i za prawie 2 tygodnie wiekszość z nas bedzie miała juz ten clip pięknej jakości z płyty dvd. Bo na necie to zawsze jakieś skompresowane scierwo, którego nigdy nie mozna wg.mnie równać z oryginałem.

Momus - 2007-07-18, 23:10

fajnie by było jakby wyszło jakieś płyciwo z wszystkimi dotychczasowymi teledyskami... bo taki "flame of life" to raz w życiu widziałem na 4fun Tv, na youtube nie znajdziesz go... tak samo zresztą jak "godności" czy "ciszy"... ale i tak najtrudniej dostępne są teledyski z KW... ale domyślam się, że taka idea nie ma podstaw by zaistnieć, bo zapewne prawa do teledyków tak jak i do wydawnictw, wciąż należą do universal music polska... pamiętam jeszcze jak kiedyś na starym forum rzuciłem pomysł aby na vivie puścili całą videografię SN, oczywiście nic z tego nie wyszło :P to tak na marginesie...

niby za dwa tygodnie będziemy mogli obejrzeć nowy teledysk na DvD, ale wole nie czekać i zobaczyć go już teraz... nawet w gorszej jakości...

X - 2007-07-18, 23:24

Momus napisał/a:
"flame of life" to raz w życiu widziałem na 4fun Tv, na youtube nie znajdziesz go...

Przecież można go ściagnąć z nieoficjalnej stronki SN. 8)

Co do czekania.....ja bym chciał zobaczyc klip do Sympathy tylko i wyłącznie z czystej ciekawości więc jakość nie ma większego znaczenia tym bardziej, że za 2 tygodnie bedziemy to mieć na DVD.

longas - 2007-07-18, 23:27

Momus napisał/a:
pamiętam jeszcze jak kiedyś na starym forum rzuciłem pomysł aby na vivie puścili całą videografię SN, oczywiście nic z tego nie wyszło :P .

w takim razie masz słaba pamiec.....bo były puszczane w vive wszystkie klipy w jednym programie....i wszystkie zostały zripowane i wrzucone na MFP, ktorej juz nie ma w sieci.

Momus - 2007-07-18, 23:38

serio? pamiętam, że wysyłaliśmy mejle i zero odzewu było i to jakoś po cichu upadło... moze później to się stało bo przez pewien czas miałem przerwe od internetu... zresztą to już troche zamierzchłe czasy... pamięć już nie ta sama co parę lat wcześniej :P
Przemek - 2007-07-19, 01:02

X napisał/a:

Przecież można go ściagnąć z nieoficjalnej stronki SN. 8)

Niektóre są w jakiś dziwnych wersjach. Tak jakby tylko część obrazu była pokazana

longas napisał/a:
...i wszystkie zostały zripowane i wrzucone na MFP, ktorej juz nie ma w sieci.

...miałem farta i pozgrywałem sobie prawie wszystko na płytki :]

lolek2 napisał/a:
Momus gdyby nie to że transfer uploadu mam ograniczony to bym Ci wrzucił te teledyski na youtube :)

Jeśli chcecie to 'godność' i 'cisza' mogę zuploadować

Klip 'Wyżej' macie pod tym linkiem:
http://pl.youtube.com/watch?v=2VX0ek9UqhQ

Momus napisał/a:
bo taki "flame of life" to raz w życiu widziałem na 4fun Tv

Pamiętam jak czekałem zawsze aż puszczą ten klip. Raz nawet się zaczął, ale 4fan.tv zawsze pod koniec programu urywa klipy. W końcu udało się nagrać z beznadziejną jakością...

longas napisał/a:
...niech ktos zgra klip z tv na kompa

nie wiem czy jest sens...pewnie lada dzień będzie dostępny na cgm czy onecie.... :|

Momus - 2007-07-19, 07:00

nie sądzę... mtv będzie go miała na wyłączność przez długi czas myślę
Till - 2007-07-19, 10:09

Właśnie wrzucam klip do Godności na youtube, cały czas też czekam z nagrywarką DVD i może uda mi się zgrać nowy klip w lepszej jakości :]
Shade - 2007-07-19, 11:21

A ktoś wie skąd w ogóle taka nazwa ? Bo jak to zobaczyłam to w pierwszej chwili myślałam, że sobie mój chłopak ze mnie jaja robi.. Nazwa zabójczo podobna do niektórych dokonań HIMa :] :rotfl:

-The Greathest Love Songs vol 666
-Your sweet 666

..ale chyba najbardziej podobne do tej pierwszej nazwy :D Przypadek ? Inspiracja ? Ukryte guta i guściki ? :rotfl: :hihi:

X - 2007-07-19, 11:33

To już raczej pytanie do Stonesów niż do SN :]
longas - 2007-07-19, 11:34

koncowka 'part 666' to wabik na nastolatków..... :]
X - 2007-07-19, 11:38

Aaaaaa już łapię. Shade...chodziło Ci o samą końcówkę :D .....no fakt. Można by sie zastanowić. Moim zdaniem to jest chwyt czysto reklamowy, żeby tytuł się lepiej prezentował....raczej nie doszukiwałbym się w tym jakiegoś głębszego sensu czy ideologii :lol: :]
Przemek - 2007-07-19, 11:46

Utwór całkowicie różni się od pierwowzoru to i tytuł musi być trochę inny...
Till - 2007-07-19, 12:54

Wrzuciłem na youtube Godność i Ciszę

Godność
http://www.youtube.com/watch?v=NPN-FKhLxqw

Cisza
http://www.youtube.com/watch?v=TEKXDb3Fuss

Oglądam też od rana to nieszczęsne mtv i jak narazie to ciągle lecą jakieś debilne programy typu randka coś tam itp. i zero teledysków. Jak wróce po południu to znów poczycham może wtedy puszczą klip.

longas - 2007-07-19, 20:19

Hans_Giebenrath napisał/a:
Ks.Saper napisał/a:
Po tym jak zobaczyłem teledysk DMKJN zaśliniłem podłoge

Dziekuję Bracie,bo ja własnie wtym teledysku brałem udział. :D

a widac cie na klipie ?
w ktorej minucie ?

Hans_Giebenrath - 2007-07-19, 20:40

Znalazłem siebie w 14stu ujęciach, co nie było łatwe. Jako jedyny jestem w koszulce ,,Koniec wieku". Na początku rzucam szczere spojrzenie :)
Ale trochę schodzimy z tematu panie Adminie ;)

Dex_Devil - 2007-07-19, 21:31

klip bardzo ciekawy, ale czegos mi w nim brakuje :oops:
Przemek - 2007-07-20, 09:45

Hans_Giebenrath napisał/a:
Znalazłem siebie w 14stu ujęciach, co nie było łatwe. Jako jedyny jestem w koszulce ,,Koniec wieku". Na początku rzucam szczere spojrzenie :)

Nie mogę Cię wyłapać, raz tylko jak stoisz tyłem...

[ Dodano: 2007-07-20, 09:57 ]
Glaca o teledysku
Cytat:
"Chciałem żeby teledysk do Sympathy był tak nietypowy jak decyzja, którą podjęliśmy o nagraniu tego utworu. Jest w nim głębia i tajemnica, która od dawna mnie fascynuje. To mój najbardziej osobisty obraz. Są w nim narodziny do nowego życia, śmierć, pożegnanie i determinacja trwania i przenoszenia ciężaru swoich doświadczeń na inne poziomy. Symbole, które niosę w tym obrazie ze sobą i na sobie są obecne w życiu Sweet Noise od wielu lat i splata się w nich cała nasza sztuka - wszystko co było i będzie. Obraz do Sympathy to inne tempo niż ten piekielny wyścig szczurów, który trwa dokoła nas. Żeby pomyśleć czasami trzeba przystanąć na chwilę, zajrzeć w siebie i wydobyć z głębi esencję swojego bytu. Ten klip to była bardzo ciężka praca i długa wędrówka z pustyni do miasta. Odnalazłem to czego tam szukałem. Wracam silniejszy i gotów na wszystko co przede mną i Sweet Noise" mówi Glaca.

PePe - 2007-07-21, 12:39

czyli wychodzi na to ze dla G ten klip to po prostu zalatwienie pewnych osobistych spraw. takie katharsis przed wyjsciem tryptyku ze studia... no coz... zobaczymy...

mtv od kilku minut wlaczone... madonna, jakies gejbandy, hiphopolo... dlugo sie jeszcze bede meczyl? :/

[EDIT]
http://www.cgm.pl/media/w..._MEDIA=17802567
ten serwis tworzą chyba niepełnosprytni... sugerują otwieranie pliku mp3 qouck timem lub real playerem... wszystko opisane tak jak by byl tam klip, a to tylko mp3 :/

Hans_Giebenrath - 2007-07-21, 22:39

Zauwazyłem drogi PePe, ze w Twoich ostatnich postach już od jakiegoś czasu, jest jakas fustracja lub żal, nie moge jednak nie zgodzić sie z tym co piszesz, a skoro odczuwasz takie emocje to dlaczego nie dać im jakiegos ujścia postach. ;) Ja natomiast chyba jestem bardziej stonowany i żadko ujawniam moje uczucia,gdy coś piszę lub staram się robic to ostrożnie. Przepraszam , ze troche zszedłem z tematu.

Fragment clipu widziała moja przyjaciółka, mówiła, ze jest nastrojowy i są tam podobno bardzo efektowne zdjęcia z dziargania szyi Glacy. G spaceruje po pustyni pełen zadumy i refleksji. To tyle co słyszałem.

Ks.SAPER - 2007-07-22, 00:21

No i tyle właśnie...
szczepciu - 2007-07-22, 10:03

własnie przed chwilkom zobaczyłem klipa na MTV POLSKA ... Wrażenia- fajny, ale mówiąc szczerze to spodziewałem się czegoś lepszego ;/ nie umiem wytłumaczyć co mi w nim nie pasuje.... Czyje niedosyt ":(
(

Kham - 2007-07-22, 10:06

Ano leciał na MTV. Potem był Tokio Hotel.

Klip przy takim "Nie było", "Płomieniu życia" czy "Bruku" wybitnie średni. Glaca sobie łazi po pustyni, po brzegu, zamyśla się nad brzegiem oceanu, idzie do miasta, grzebie w śmieciach i egzaltuje swoje emocje na dachu siakiegoś budynku. Ma koszulkę Doc'a i super czapeczkę, taką czarną, z daszkiem.

Mam jakieś takie podejrzenia, że ktoś wyciął tak z piosenki jak i klipu ostatnie, najbardziej kopiące tyłek 30 sekund. Trochę jak w "Lost", wszystko powinno zmierzać do finału, a finału nie ma.

Aha, dzień dobry.

craven - 2007-07-22, 14:44
Temat postu: de(b)ile z mtv?
Tak jak niestety zdecydowana wiekszosc fanow- takze nie widzialem klipu...
Oto co znalazlem na stronce mtv pl ;]

http://www.mtv.pl/article...Noise_w_MTV.htm

bez komentarza :twisted:

PePe - 2007-07-22, 15:01

Hans - frustracja? żal? gdzieś Ty ją teraz zobaczył w moim poście? ;/

craven, co takiego jest w tym newsie z mtv bo ja nie widze tam nic nadzwyczajnego :/

X - 2007-07-22, 15:14

PePe napisał/a:

craven, co takiego jest w tym newsie z mtv bo ja nie widze tam nic nadzwyczajnego :/

A czy nie chodzi czasami o to :

Cytat:
Teledysk „Sympathy for the Debil art. 666” to znakomita zapowiedź płyty “Triptic”.

Sympathy for the Debil :]

Momus - 2007-07-22, 15:35

zwała... :twisted: współczucie dla debila...

@zwierzak
skoro literówka, to wytłumacz dlaczego powtarza się 3 razy w tym newsie?

zwierzak - 2007-07-22, 15:38

Zwykla literowka. Nie ma sensu robic z tego niewiadomo czego.
longas - 2007-07-22, 19:46

Momus napisał/a:

skoro literówka, to wytłumacz dlaczego powtarza się 3 razy w tym newsie?

literówka.......'b' jest koło 'v' na klawie....i ktos kto pisał pierwszy raz tytuł skopiował go zeby nie pisac tego samego 3 razy i piszac tytuł naciskał ctrl + v zeby było szybciej i wygodniej

ale literówka przednia, trzeba przyznac :lol:

Momus - 2007-07-22, 20:07

polemizowałbym... twoja teoria z kopiowaniem jest do kitu :) bo za 3 razem jest kolejna literówka... zamiast "part" jest "art." czyli autor nie kopiował :)
longas - 2007-07-22, 20:22

no to widac ze newsa pisał ktos kto nie lubi SN :]
PePe - 2007-07-22, 21:51

Ja mysle ze to po prostu kolejny utwor SN... tym razem dotyczy czlonkow rzadu i nie jest to zaden cover :]

a literowki rzeczywiscie nie zauwazylem :]

alkanet - 2007-07-23, 14:25

Mój pierwszy post więc witam.
Teledysk już na onecie. ;)

Teledysk mnie zaskoczył ale nie powiem że negatywnie. Jest poprostu inny niż pozostałe teledyski Sweet Noise.

X - 2007-07-23, 14:58

Alkanet dzięki za info. Teledyski na onecie zawsze mi sie zawieszją ale jakoś sie przemęczyłem.

Nie będę porównywał tego klipu do poprzednich klipów SN, bo nie ma to sensu. To co widziałem jest świetne. Na początku skojarzyło mi się z pobytem Jezusa na pustyni, o którym jest w tekście. Potem gdy jest mowa o Kennedym jest wyraźnie przekaz o śmierci Docenta......trochę to dziwne. Bardzo podobało mi się wejście do miasta, i naprzemienne ukazywanie miasta i pustyni, jako dwa różne światy, w których tak samo można rozmyślać i szukać. Natomiast nie mam pojęcia co miało znaczyć to ciągłe pokazywanie tatuażu, tym bardziej, że Glaca na czacie nie wyjaśnił jego znaczenia.

Przemek - 2007-07-23, 14:58

Witamy alkanet i dzięki za INFO
Adam - 2007-07-23, 15:24

Bardzo mi się podoba, jest klimat. I nawet utwór zaczyna mi się podobać :) . A ta cenzura onetowa to żal.pl
Małgosia - 2007-07-23, 15:29

No to teraz ja.
Dzięki za info bo jakoś nie miałam ochoty cały dzień gapić się w ekran telewizora by MOŻE zobaczyć teledysk.

Do rzeczy.
Jest ciekawy, znacznie różni się od klipów SN, ale nie tylko, powiedziałabym że jest taki... hmm... Fabularny.
Podoba mi się motyw pustyni i drogi. Obrazy pustyni są przepiękne. Gorączka pustyni ładnie zegrana ze świeżością jaką daje woda.
Obraz na cmentarzu bardzo osobisty.
Trochę dziwnie złożone ijęcia w mieście, nie wiem, może jak obejrzę jeszcze raz to wyda mi się bardziej logiczne.

Mówiąc krótko
pozytywnie: oryginalność i wyraźnie osobisty charakter klipu przez co obraz staje się autentyczny i przekonujący
negatywnie: Brakuje mi wyraźnego punktu kulminacyjnego, jeżeli to ja go nie zauważam to proszę mnie oświecić.

Przemek - 2007-07-23, 15:30

Adam napisał/a:
Bardzo mi się podoba, jest klimat.

Właśnie.Zadowolony jestem, że klip jest taki, a nie inny. Szkoda by było, żeby przypominał ostatnie produkcje... Posiada swój klimat...jedyne co mi się nie podoba to usta podczas wokalu Afrykanki. Nie wiem czemu, nie przypadło mi do gustu i już...

Małgosia - 2007-07-23, 15:34

Przemek napisał/a:
jedyne co mi się nie podoba to usta podczas wokalu Afrykanki. Nie wiem czemu, nie przypadło mi do gustu i już...

Mówiąc szczerze to mi też nie za bardzo się to podobało, wydaje mi się że to po prostu nie pasuje

Adam - 2007-07-23, 15:34

Małgosia napisał/a:
Brakuje mi wyraźnego punktu kulminacyjnego, jeżeli to ja go nie zauważam to proszę mnie oświecić.

Moment w którym Glaca wybucha wrzaskiem i wchodzi do miasta ;)

X - 2007-07-23, 15:36

Moim zdaniem punktem kulminacyjnym jest kiedy Glaca po wejściui do miasta, rozkłada ręce i ten sam gest jest ukazany na pustyni. I jest to pokazane dość szybko naprzemiennie. I takie połącznie dwóch światów jest w mojej ocenie punktem kuliminacyjnym ale to tylko moje zdanie i nie mam pewności, czy rzeczywiście coś takiego jak punkt kulminacyjny tam występuje. ;)

[ Dodano: 2007-07-23, 16:08 ]
Fajnie było zobaczyc teledysk ale szkoda, że akurat na onecie, bo onet zawsze mi się zacina. Może niedługo ktoś wrzuci na youtube.

alkanet - 2007-07-23, 20:04

Teledysk mi się podoba ma klimat. Nie można go porównać do poprzednich produkcji Sweet Noise.
Ciesze się, że jest na onecie bo niestety nie mam MTV. Żeby więcej o nim powiedzieć musze go obejrzeć jeszcze kilka razy.

Amen[Hans eXit] - 2007-07-23, 21:57

Zaskoczył mnie nieco tenże klip.

Chyba nie bez powodu przypomina mi często "Ostatnie kuszenie Chrystusa" Scorsese.

PePe - 2007-07-23, 21:57

Ja mam swoją wizję i swój obraz. To co zobaczy widz to już jego własny interes i mnie nic do tego (Nie interesuje mnie to). Oto cała magia. [David Lynch]

Nie pamiętam dokładnie tej wypowiedzi Lyncha, jednego z najznakomitszych reżyserów jakiego znamy, ale jej sens został zachowany. Każdy zobaczy tu coś co zinterpretuje po swojemu, przez pryzmat własnych doświadczeń itp itd bla bla bla... Chyba warto było od tego zacząć bo moja interpretacja klipu zaskakuje mnie samego ;)

Ogólnie na początek. Wolny kawałek, więc i musi być klimat stonowany. Wcale forma klipu mnie nie zdziwiła. Może nie jest to najlepszy klip SN (może... ;) ), ale ma w sobie jednak coś ciekawego, co może sprawić, że nastolatki zaczną masowo kupować Triptic ;)
Zadanie klip chyba spełnione.

Klip można rozłożyć chyba na takie 4 wizualne warstwy, ktore nakladając się na siebie tworzą fabułę: pustynia, cmentarz i morze, miasto oraz tatuaż.
Pustynia - ciekawe plenery, ale mi się czasami z lekkim znudzeniem kojarzyły z amerykańskimi filmami pokazującymi tamtejsze pustynie, niż z Afryką. (no ale to już pełen subiektywizm z mojej strony :) ).
Cmentarz i morze - dlaczego je połączyłem razem? za chwilę ;P Powiem tyle. G na skale wybrzeża to jedna z dwoch wg mnie najlepszych scen klipu.
Tatuaż - początkowo kompletnie niezrozumiały przerywnik dotarł do mnie kiedy kilka razy obejrzałem sceny końcowe po czym wróciłem do początku. Jeśli dobrze interpretuje to metafora przednia. Czysta poezja :)
Miasto... no właśnie... Township... cikeawe pokazanie tego co "nieciekawe"

Pustynia. Tu mamy podróż. To nigdy nie jest łatwa droga. Nigdy nie jest łatwo. Najlpierw piaskowa równa pustynna droga, a potem przysłowiowa "droga usłana kamieniami". Mi przyszły na myśl słowa z piosenki Queen "its been no bed of roses, no pleasure cruse". W pewnym momencie zaduma i widać cel: morze. Orzeźwiające i oczyszczające. Przejście gdzieś indziej... Po scenie gdzie Piotr przebija się przez tabuny kurzu (moja ulubiona... operator wie do czego służy kamera...) trafiamy na cmentarz. To był cel pośredni w drodze, rozliczenie z przeszłością, czy niespodziewany wypadek na drodze? Nie wiem, ale obstawiam to pierwsze. Po tym etapie następuje oczyszczenie i wstąpienie do morza. Dla mnie to jakaś całość. Po śmierci znów przychodzi życie, a czym jest życie jeśli nie wodą?
Miasto. Zdaje się być celem wędrówki. Ale czy to był dobry cel? G chyba nie znajduje tu tego co chciał. Nie jest łatwiej. Pustynne kamienie zastąpiła brudna niebezpieczna ulica. Tu zadumę zastępuje już chyba niepokój. Wydaje mi się, że Piotr idzie szybciej i nerwowo się rozgląda. Miasto to jednak nie to, czego się spodziewał po zanurzeniu się w morzu.
Skąd ta interpretacja? Scena z tatuażem. Od początku sądziłem, że do interpetacji klipu potrzeba znajomości całej płyty, ale chyba G dał wskazówkę na czacie. Przypomnijcie sobie jak mówił o rzeźbie, że tatuaż jest jej pochodną, a z kolei od tego są słowa jednaj z piosenek: uderzamy w metal gołymi dłońmi.
To "uderzanie w metal" na pustyni było łatwiejsze. Ukojenie, które przyniosła woda, szybko mija. W mieście boli jeszcze bardziej, krwawi intensywniej.
W tym mieście pełno jest obrazów pokazujących tę niesprawiedliwość, ból i krew. Najbardziej mnie uderza baner z napisem "diamond store". W getcie.
Śpiewająca kobieta to dla mnie piękny przerywnik. Podoba mi się w odróżnieniu od gustów przedmówców ;) Warto zwrócić tu uwage na dwie rzeczy: tło kiedy widzimy te kobietę (tzn część twarzy) i jak głos nasila się w finale utworu.
No i finał, który też nie od razu zrozumiałem. Jak dla mnie to połaczenie kiedyś (pustynia) i teraz (miasto). Swoiste "będę trwał" i "będę biegł nawet jeśli stopy krwawią". Powtórzę słowo "rozliczenie" i dołożę - odnalezienie harmonii. A gest klepnięcia się w pierś i rozłożenie rąk to: spójrz, to dla Ciebie. Miałeś tu być, ale osiągnąłem to również sam. (na piersi wiadomo: Dr. Drum. I ta czerwona plama tuż przy jego podobiźnie.)

Jak zwykle przydługo, ale w miarę dokładnie ;) Już taki ze mnie literat.
ave :twisted:

Hans_Giebenrath - 2007-07-23, 22:13

Na wstępie chciałem Cię przeprosić PePe. Chyba ostatnio przesadzam z tymi zakodowanymi w wypowiedziach emocjami. Po prostu widzę pewne analogie w przekazie Twoich postów zresztą opisze Ci to na p.w. Jeszcze raz Cię przepraszam Bracie. Może uciekając od własnych problemów(,których mam coraz wiecej)wyszukuje je u innych. A Twoja głebsza interpretacja jest ciekawa, zajmująca, naprawdę swietna.

Teledysk jest naprawdę dobry, tak jak wczesniej słyszałem:nastrojowy, refleksyjny, klimatyczny.. I nie sposób tu nie zgodzic sie z komentarzem Pepe, iz jest on faktycznie osobisty. Uważam też, ze dobrze obrazuje klimat piosenki.Jest właściwie prawie taki jak go sobie wyobrażałem. Liczyłem tylko,ze w momencie chórków ukaze się trochę wiecej czarnoskurych postaci,które wg. mnie pasowałyby. Clipu oczywiscie z wcześniejszymi nie mozna porównać jednak mozna odnaleźć pewne podobne cechy. Np. w ,,Płomieniu życia" tez mamy wędrówke,lecz o innym charakterze i w całkiem innym celu i tezdjęcia szyi G mają coś z naturalizmu,a teledyskiem naturalistycznym mozna nazwac własnie clip,,Płomien zycia". Tutaj mamy symbol Tripticu, tam podobne symbole na ścianach i ciele Glacy. Faktycznie można doszukac się analogii do Konca wieku, jak teraz spojrzeć na ogólny koncept Tripticu.
Teledysk bardzo dobry, jednak faktycznie nie powalający jak kilka innych teledysków SN. Takie moje wrażenia i obserwacje na teraz.

Aha, mi usta Afrykanki podobaja się, tylko jakby je troszke inaczej ukazać..

Małgosia - 2007-07-23, 23:14

PePe, pięknie opisałeś znaczenie tatuażu Glacy w teledysku, aż sie wzruszyłam :]
Pomogło mi to zrozumieć jedną rzecz.
Obejrzałam klip jeszcze raz, poczytałam Wasze komentarze i muszę powiedzieć że teraz teledysk wydaje mi się bardziej spójny.
Wszystko już rozumiem (sukces blondynki) i napawam się tym obrazem w każdej wolnej chwili :D

Przemek - 2007-07-23, 23:18

Pepe gratuluje (i zazdroszczę) zdolności interpretacyjnych.... :P
jenny89 - 2007-07-24, 00:04

A mnie ten klip sie bardzo podoba, taki sympatyczny:p i inny niż wcześniejsze. Jako, że ze słowem "interpretacja" nie mam za dobrych skojarzeń, to lepiej mi nie interpretować:) Jak dla mnie 5 gwiazdek na onecie :D
ps Ładny utwór;P

Till - 2007-07-24, 00:04

Wrzuciłem klip na youtube link http://pl.youtube.com/watch?v=GAoipM_TA6g jeżeli chcecie moge też dać go jutro rano na rapidshare.
gonzor - 2007-07-24, 00:55

Wideoklip DUZE TAK! Profesjonalnie zrobiony i wiele swietnych zdjec.

Najwiekszy dla mnie problem to momentami 'zbyt szybko chodzacy' Glaca... tak jakby nie z tego klipu.

Till - 2007-07-24, 09:27

Link do pobrania http://rapidshare.com/fil...il_part_666.wmv ja co do klipu nie miałem zbyt dużych oczekiwań, zwłaszcza po recenzjach kilku osób, jednak musze powiedzieć że bardzo miło mnie zaskoczył. Chyba jak narazie najlepszy klip sn, obok Nie Było.
thekoral - 2007-07-24, 10:24

G momentami wykonuje gesty podobne do gestów Max'a z Soulfly :D
Teledysk fajny ale zbyt duży nacisk jest na dziary G oraz front koszulki.

X - 2007-07-24, 12:53

thekoral napisał/a:

Ja od dawna widzę dużo współnego między Maxem Cavalerą a Glacą. I nie tylko o gesty tu chodzi. Chociaż i tak wolę SN od Soulfly a Soulfly od Sepultury.

Cytat:

Twoim zdaniem to jest zwykłe pozerstwo polegające na reklamie koszulki i tatuażu? Moim zdnaiem jest w tym coś więcej. Zwróć uwagę na ten fragment w którym G dotyka symbolu na....hmm...no właśnie na czym.....trudno powiedzieć.....w każdym razie na jakiejść planszy, a potem dotyka to na szyi. Nie jestem do końca pewien co to oznacza ale jest to bardzo interesujące.

Noisomaniak - 2007-07-24, 13:00
Temat postu: .
Jest głębia ale w mętnej nieprzejrzystej wodzie .Kazdy sobie moze interpretowac jak chce ten klip ,dlatego ze nic w nim konkretnego nie ma ,poza samotną wędrówką twórcy i zabójcy zespołu który tworzyl dotychczas muzyke tak piękną i tak mi bliską...
dlaczego to co piękne musi trwac tak krotko?

st0kr0tka - 2007-07-24, 20:35

a ja uważam, że tatułaże G, sa bardzo ważnym elementem... każdej płyty SN.
Nowa płyta = nowy tatułaż
ta konkretna dziara jest to pewnym symbol całej płyty, a moze nawet bardziej nie samej płyty tylko "drogi" (sosłownie i w przenośni) dochodzenia do jej końcowego efektu.

thekoral - 2007-07-25, 00:04

X napisał/a:
thekoral napisał/a:

Ja od dawna widzę dużo współnego między Maxem Cavalerą a Glacą. I nie tylko o gesty tu chodzi. Chociaż i tak wolę SN od Soulfly a Soulfly od Sepultury.

Cytat:

Twoim zdaniem to jest zwykłe pozerstwo polegające na reklamie koszulki i tatuażu? Moim zdnaiem jest w tym coś więcej. Zwróć uwagę na ten fragment w którym G dotyka symbolu na....hmm...no właśnie na czym.....trudno powiedzieć.....w każdym razie na jakiejść planszy, a potem dotyka to na szyi. Nie jestem do końca pewien co to oznacza ale jest to bardzo interesujące.

fajne ciekawostki do odkrywania, można się pobawić po detektywa i dociec o co G "kaman" w caaaałym tryptyku, ale ja staram sie patrzec na to z dystansem... zwykłego człowieczka konsumującego ten teledysk, a nie szukającego wisienki na torcie, czy tez wyjadającego rodzynki z ciasta drożdżowego ;) Tak czy owak za dużo Glacy w teledysku, ale skoro taka była wizja to luzik ;) i tak juz po pierwszych sekundach ciary mnie przeszły ;)

Shade - 2007-07-25, 22:04

Także obejrzałam :) I mam jedną zasadniczą uwage do każdego, kto marudzi że jakaś nuda, monotonnia czy że "to nie to samo co..".
Halo ! Glaca mówił, że klip będzie refleksyjny ? TAK . Kawałek ma nastrój niemalże balladki ? TAK. To gdzie do Mani Grażynki wy widzicie miejsce na teledysk z klimatem "Bruku", na przykład ?! :P

A cenzura i czarne kwadraciki onetu wymiatają :lol:

PePe - domyślam się patrząc po ilości i niektórych sformułowaniach, że interprtacja zacna i głęboka, aczkolwiek przyznam szczerze, że nie przeczytałam, bo zawsze czułam się jakoś dziwnie zażenowana, kiedy ktoś wykładał głębokimi słowami napełnionymi aluzjami do osobistych odczuć jakąś treść. Zwłaszcza pisaną tonem interpretacji maturalnej (bez obrazy ! chodzi mi po prostu o taki formalny ton i podobne słownictwo).

_SaNa_ - 2007-07-25, 23:59

Szczerze to liczyłam na coś więcej, ale i tak jest dobrze. Na początku nudzi ten teledysk, ale pod koniec są naprawdę dobre ujęcia moim zdaniem. Wkońcu widać emocje i poprostu 'czuje sie go'. ;)
PePe - 2007-07-28, 15:29

onet ostro wzial sie za promocje klipu, bo juz mozna sie natknac na banery promujace sympathy na stronie glownej... przed chwila chcialem przejrzec wiadomosci i na stronie glownej na samej gorze byl duzy baner "zobacz nowy klip sn bla bla bla..."
Amat3uR - 2007-08-01, 16:43

Klip bardzo fajny. Bez rewelki, ale bardzo się podoba. Montaż genialny. Tyle ode mnie 8)
Pam44 - 2007-08-04, 02:46

zgadzam sie z przedmowca ;) dobrze zrobiony, ale SN nie ma kiepskich klipow. Jak dla mnie zbyt metafizyczny ale hmmmm taka moja schizka ;) zbytt "romantyczny" po angielsku of kors
gonzor - 2007-08-09, 23:14

Tu recenzja klipu Sweet Noise "Sympathy...".
http://www.relaz.pl/muzyka-teledysk.php?id=95

I nie bojac sie niezrozumienia uwazam, ze Sympathy to jeden z najlepszych utworow na plycie, a takze znakomicie buduje caly klimat Tripticu.

Fajnie widziec, ze autor (najwyrazniej zdystasowany wobec Glacy) stwierdzil, ze to jest to... Wiem, ze wielu glowka kiwa z politowaniem na ta balladke, ale zgadzam sie z Zulczykiem:

"W każdym razie, w przeciwieństwie do piosenki z Edytą Górniak i programowanych bębnów "Czasu", sweetnoise'owa wersja szlagieru Stonesów nie wzbudza poczucia obciachu, raczej wywołuje uczucia czysto muzyczne - buja i wzbudza wewnętrzny relaks. A i tak pozostaje tylko smutek i oddech cywilizacji cienia na karku.

Dlaczego nie możemy śmiać się z Glacy?

Może dlatego, że najsympatyczniejszy fragment polskiego rocka AD 2007 pochodzi właśnie od niego i jest coverem "Sympathy For The Devil" (nie licząc kompletnie niezauważonych pereł w stylu 19 Wiosen, Po Prostu czy smutnego przypadku zespołu Muchy)."

X - 2007-08-09, 23:47

Cytat:
Czas ludzi cienia" rzeczywiście przypominał idealną kombinację Ich Troje i Nine Inch Nails

Ciekawe w którym momencie. :roll:

alkanet - 2007-10-01, 19:51

Jak dziś przecykiwałam po kanałach to o dziwo na Polsat 2 leciał ten teledysk.
A na Vivie go nigdy nie puszczą.

gonzor - 2007-10-01, 22:47

Klip dostał dwie nominacje do YACHA: za zdjęcia i za kreację aktorksą :)